Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

NEW LEGISLATION FOR MARRIED WOMEN SURNAMES IN GREECE

Κίνηση «ματ» για το επώνυμο των γυναικών
Λινα Γιανναρου στην εφημεριδα Καθημερινη.
Εξαπίνης κατέλαβε τις γυναικείες οργανώσεις η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη να υιοθετήσει τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το Οικογενειακό Δίκαιο, η οποία αλλάζει το καθεστώς γύρω από το επώνυμο των συζύγων. Συγκεκριμένα, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στις συζύγους να προσθέτουν -εάν το επιθυμούν- το επώνυμο του συζύγου τους στο δικό τους.
Ως γνωστόν, σήμερα απαγορεύεται διά νόμου η αλλαγή του επωνύμου μετά τον γάμο.
Παρεμφερές άρθρο, το οποίο έδινε στις γυναίκες τη δυνατότητα να επιλέγουν ποιο επώνυμο θα φέρουν (το δικό τους ή του συζύγου τους) περιλαμβανόταν και στο αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου. Ωστόσο, υπό την πίεση των οργανώσεων που μάχονται για την ισότητα των δύο φύλων, αυτό απαλείφθηκε πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Οπως υποστήριζαν οι οργανώσεις, κάτι τέτοιο θα πήγαινε την κοινωνία μας πολλά χρόνια πίσω, μια και -όπως έλεγαν- ήταν βέβαιο ότι πολλές γυναίκες θα υφίσταντο τεράστια κοινωνική και οικογενειακή πίεση να αλλάξουν το όνομά τους.
Εκανε δεκτή την τροπολογία
Με μια κίνηση «ματ» ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, επιλέγοντας μια «μέση λύση»: να δώσει στις γυναίκες τη δυνατότητα να φέρουν και τα δύο ονόματα. «Η προώθηση μίας ενδιάμεσης λύσης περί του επωνύμου, παρά τη σαφή διάθεση περί συγκερασμού των απόψεων που σηματοδοτεί, δεν συμβάλλει παρ' όλα αυτά στην ενίσχυση της πολιτικής ισότητας των φύλων, που ως στόχο έχει θέσει τη βελτίωση της θέσης και του ρόλου των γυναικών τόσο στην οικονομική όσο και στην πολιτική και κοινωνική ζωή, καθώς και στην αντιμετώπιση των στερεότυπων αντιλήψεων της κοινωνίας», σημείωσε στην «Κ» η γ.γ. Ισότητας κ. Ευγενία Τσουμάνη. «Πέραν των άλλων δημιουργεί αμφίσημα μηνύματα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους».

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα